Declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI+

2020-06-26 00:00:00

El Dia de l’Orgull Lesbià, Gai, Trans, Bisexual i Intersexual es commemoren els fets del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, la coneguda revolta Stonewall, on es va denunciar públicament per primera vegada la vulneració de drets i la repressió social que patien les persones LGTBI. Aquells disturbis i manifestacions als carrers de la ciutat van propiciar que s’escollís aquest dia per commemorar, reivindicar i reconèixer la igualtat i la dignitat del col·lectiu.

Després de mig segle d’aquella fita que va marcar la direcció de la història, tot i els avenços en quant a la igualtat formal de la diversitat sexual i de gènere en alguns països del món, el drets reals i les garanties per cobrir les necessitats específiques del col·lectiu LGTBI no estan encara assegurades, ni tampoc sembla que s’hagin arrelat a la consciència de la majoria social.

Les persones LGTBI també s’han vist afectades per la situació excepcional provocada per la pandèmia de la COVID-19, el confinament ha fet aflorar situacions de rebuig intrafamiliar, d’increment d’angoixa i de soledat entre d’altres. No es pot deixar de banda que en moments de crisi, malauradament, les persones del col·lectiu es situen en un punt de partida de desequitat.

Així, en una situació com l’actual, es més important que mai vetllar per l’equitat social i pel respecte a la diversitat sexual i de gènere per corregir discriminacions derivades de la lògica heteropatriarcal. Perquè volem que el col·lectiu LGTBI visqui lliure de LGTBIfòbies i gaudeixi avui i sempre de la seva dignitat humana i de la llibertat per estimar, sentir i expressar-se com desitgi. No només a la nostra demarcació, sinó que necessitem del seu avenç en garantia de drets humans en tot el món.

Malgrat que la legislació en l’àmbit internacional ha avançat en el reconeixement de drets, 76 estats del món encara prohibeixen, persegueixen i penalitzen les persones del col·lectiu LGTBI i en alguns casos amb la pena de mort. La pressió, les amenaces, l’assetjament que pateix el col·lectiu ens obliga a reivindicar i a apel·lar als drets humans cada vegada més.

La legislació avança i la societat també, però segueix havent intolerància contra aquelles persones que fan de l’amor i la diversitat una bandera. Se segueix odiant, discriminant, matant i fins i tot normalitzant que hi hagin persones que es treguin la vida per la seva orientació sexual i identitat de gènere. Lamentem tota discriminació que es pateix fins al punt de perdre la vida, com el cas recent de l’activista egípcia Sara Hegazy, que va haver d’exiliar-se per onejar una bandera de l’arc de Sant Martí en un concert, afortunadament va poder sortir per amenaces contra la seva vida del seu país, però
malauradament aquesta setmana ens va deixar, no es va recuperar anímicament.

Hem de continuar dissenyant polítiques per la diversitat sexual i de gènere amb l’objectiu de transformar els drets formals del col·lectiu en realitats viscudes, visibles i acceptades socialment, apropant-nos a les seves potencialitats i a les seves necessitats, en pro de millorar les seves condicions de vida. Perquè assolir i integrar la diversitat sexual i de gènere en la població, és sinònim d’obertura i progrés per a tota la societat, ja que els valors de la igualtat i l’equitat social són un indicador de salut en les societats democràtiques.

Des de l'Ajuntament de Font-rubí, amb el suport de la Diputació de Barcelona, volem seguir avançant per assolir un municipi lliure i divers, respectuós i obert davant de la diversitat de les persones, maneres de ser, viure i estimar, i apostem per una administració pública forta i unida cap a la integració dels valors de la igualtat i la no discriminació.

Aquest 28 de juny i cada dia, aquesta institució es referma un cop més en el seu suport a la diversitat sexual i de gènere, des de la vessant del seu orgull de ser i de mostrar-se al món tal com són.

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: '07-07-2020 09:13