Ball de Cercoletes

639 468 850

montse97.3003@gmail.com

Montse Lluch Casanovas

El Ball de Cercoletes de Font-Rubí va néixer l’any 2007 a càrrec d'un grup de noies adolescents d'entre 9 i 13 anys que portaven ballant panderetes d'ençà que eren ben petites i tenien moltes ganes d'innovar. Així doncs, es van agrupar i, amb l’ajuda de familiars i de l’Ajuntament de Font-rubí, van constituir el grup de cercoletes.

En primer lloc, pel que fa al vestuari, varen conservar el que havíem lluït anys anteriors durant el ball de panderetes. Tot i això, hi van incorporar petites modificacions. Per exemple, la presència del color blau, tant a les faldilles com al cercolet; on anys després el vàren canviar per un color verd, aconseguint el color de les cercoletes actual i fent-lo totalment diferent del que s'havia vist al poble fins almoment.

En segon lloc, i en relació a l'essència del ball, cal fer especial menció a l'objecte que el ball alça: el cercolet, un semicercle elaborat a base de fusta de bota, recobert de cotó i cintes verdes i negres. Històricament, el ball de Cercolets sortia als pobles vinícoles pels voltants dels mesos de setembre i octubre per celebrar el final de la verema. El cercolet, que antigament anava cobert de flors naturals i pàmpols, s'entrellaçava durant el ball simbolitzant una bota. El Ball de Cercoletes ha patit canvis des dels seus inicis fins ara i s'ha anat adaptant a les necessitats i voluntats dels balladors/es del poble. Així i tot, se segueixen conservant elements característics, com la forma del cèrcol.

Per acabar, el Ball de Cercoletes de Font-rubí va acompanyat d'un grup de grallers que posen ritme als seus balls, unes danses que les balladores han anat adaptant per fer-los més animats i vistosos.

D'aquesta manera del ball ha aconseguit arribar on és ara: un grup de noies del poble amb ganes de gaudir, créixer i fer del nostre municipi un espai per tots on la cultura, la gresca i la xerinola siguin les protagonistes de la nostra Festa Major.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 08-11-2018 14:18