El Pi de la Planxa


08736 Font-rubí 

Història
El Pi de la Planxa és potser l’arbre monumental més citat en el dossiers, estudis i llibres que parlen de Font-rubí. Sembla que gaudia de força popularitat i figura oficialment com a topònim en els mapes editats pel Institut Cartogràfic de Catalunya. Pot ser la seva transcendència la deu al fet d’estar plantat al bell mig de la Carrerada que travessa el Coll de la Barraca per dins. Sembla que el bestiar hi topava quant els grans ramats baixaven al litoral i molts s’hi paraven a ratar-ne l’escorça. Algun veí, amb la intenció de salvar-ne la integritat, hi va col·locar una planxa de ferro al voltant de la soca. Així va ser batejat per pastors i veïns, tot i que l’entrada en desús d’aquesta via de transhumància i el bon creixement de la soca van fer desaparèixer aquest element protector que li va donar nom.

L’Indret
Com s’ha dit, el Pi de la Planxa és al mig de la Carrerada, al centre també del Coll de la Barraca. Aquest grup de cases és situat al pas muntanyós, al coll, que permet a aquest camí penetrar a la Serra de Font-rubí i travessar-la. En aquest punt també hi neix el camí que va al Castellot. El gran pi d’uns 16 m d’alçada i 13 pams de soca, correspon a la subespècie del pi pinyoner. El camí l’abraça i aquest deixa pas a banda i banda del tronc, ara desprotegit. El Coll de la Barraca és un poblet entranyable i ben endreçat i ofereix multitud de passejades pel seu privilegiat entorn, així doncs, el visitants, podran complementar l’anecdòtica visita a aquest arbre monumental de Font-rubí.

Com arribar-hi
Hem de partir de les Cases Noves de la Mata (km 2 de la carretera BP-2126) per agafar el camí que va a Font-rubí de d'alt i al coll de la Barraca. S’ha de deixar enrere el nucli de Font-rubí presidit per l’església de Sant Pere i Sant Feliu. Al cap d’un quilòmetre arribem al coll de la Barraca, hem de seguir el camí deixant les cases a mà dreta. Si continuem, passarem vorejant el majestuós pi que hi ha al mig del carrer; aquest és anomenat el Pi de la Planxa.

Imatges i vídeos

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 17-07-2018 12:11