Font del Fondo

Història
La Font del Fondo és d'obra i està canalitzada fins a Cal Romeu. És de suposar que d'alguna manera o altra sempre ha donat servei a la barriada. Actualment l'aigua va a parar al safareig i la font que hi ha darrera la casa pairal i no fa pas gaires anys que encara s'hi rentava la roba. Els propietaris de la finca hi van plantar, a les immediacions, xiprers que amb el temps s`han tornat enormes.
Pel que fa al topònim "del Fondo" té relació amb la seva ubicació al Fondo d'en Drops. Aquesta vall estreta i frondosa s'alimenta hidrogràficament dels altiplans de Mas Vallet i el Castellot així com d’aigües subterrànies com ara els Pouets.

L'indret
Des del camí estant, a part de la font, es veuen com s'alcen en mig de la vegetació, un grupet l'arbres que fan tot l'aspecte de no ser autòctons. Si ens hi acostem seguint el camí tal com marca el plànol adjunt, arribarem a un petit bosc de xiprers gegants, la secció d'algun d'ells és sorprenent (prop d'un metre de diàmetre). Llàstima que el lloc estigui ple de vegetació, del contrari seria un bon lloc per passejar-hi o passar-hi el dia. La font està molt ben cuidada i sembla que no fa pas massa temps que s'ha restaurat. El sostre es fet de totxo pla i forma una volta de mig punt que reposa sobre un fris també d'obra. El cos principal és cúbic i tot el conjunt està arrebossat i acabat amb gràcia. Un registre lateral dona accés segurament a la clau de pas que alimenta la canonada. El galet és metàl·lic i aboca sobre unes lloses, l'aigua raja i s'esmuny entre les fulles seques desembocant al torrent.
Segurament un caminet comunicava la font amb l'esplanada dels xiprers, que és l'altra banda de la riera, però la vegetació l'ha fet perdre. Si més no és un paratge força bonic i ben a prop de la carretera.

Com arribar-hi
Per arribar a la Font del Fondo cal agafar la carretera BP-2126 que va de Guardiola a Font-rubí, passats l'Avellà i Cal Romeu cal aturar-se exactament al quilòmetre tres d'aquesta carretera. És ben senzill perquè està senyalitzat, d'altra banda coincideix amb un tomb ben pronunciat i el travessa un torrent per sota, afluent principal de la riera de les Baltanes. En aquest punt hem d'agafar el camí que s'endinsa amunt paral·lel al torrent. Cal fer-ho a peu, però en cinc minuts hi serem. Després de pujar una mica a uns cent cinquanta metres podrem veure des del camí la font a mà dreta.

Imatges i vídeos

Documents adjunts

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 08-02-2022 03:25