La Bassa Pudenta

Història
La Bassa Pudenta és, possiblement, una de les fonts que es conserva d'arrels més antigues del terme. Possiblement ja atenia al bestiar assedegat que circulava per la Via Mercadera i encara que la reforma més notable dati de 1810, segurament ja atenia als primers pobladors (els primers font-rubinencs).
El seu topònim, la Bassa Pudenta, suggereix clarament d’on ve aquest mal nom. Tot i que ara la mina és ben seca i la bassa annexa també, no podem sentir ja la fortor de l’aigua estancada.
Algú la va "redescobrir" com a “Font Rúbia” i fins hi tot se’n han publicat fotografies en algun llibre. Però els avis que vivien a la zona no ho recorden així, i senyalen la Font Rúbia, d’aigües tèrboles i vermelloses, més al nord, també al peu de la Carrerada, on gaire bé només en queden quatre joncs.

La Bassa Pudenta
Situada en un dels marges que sostenen les nombroses feixes i faixetes d'aquesta zona anomenada la Regleta o Furriola, la Font-rúbia resta inactiva després de tants anys de veure passar l’historia per la Carrerada, a pocs metres d'aquest indret.
Foradada, al marge de pedra groguenca, hi ha una mina d'uns dos metres de fondària que ara està seca. És feta de pedra nua i, sobre l'arcada de mig punt, la corona un carreu que porta inscrit "Any † 1810" amb una creu al mig.
Tot i que no fa pas gaire estava coberta de matolls, l'estat de conservació és força bo.

Com arribar-hi
A les immediacions del barri històric, és relativament fàcil d'arribar-hi. Hem de partir de l’antic nucli de Font-rubí, si agafem com a referència la gran creu que hi ha al peu del camí, hem de partir en direcció al Coll de la Barraca, tot just passar per sota de l'arcada de Can Fàbregues ens apareix una esplanada i dues cases adossades al davant. Cal vorejar les cases deixant-les a mà dreta i baixar per l'explanada fins endinsar-nos al bosc, tot resseguint un corriol que parteix d'una vinya propera. A mig recorregut ens trobarem un petit torrent sec, en aquest punt cal tenir cura de no perdre el camí que continua un xic més avall. Aquest torrent és en realitat l'antiga Carrerada, tot i que costi de creure, ara fa quaranta anys els carros remuntaven per aquí el camí, tot fent drecera, evitant així passar pèl nucli de Font-rubí.
Continuant, a pocs metres, ens trobem un pou, ara sec. Des d'aquí prenem l’antara de la vinya a la dreta; a pocs metres, abans que el camí giri, a l’esquerra baixem un carrerany, on adossat a un marge hi reposen les restes d'un safareig i d'una font, després de dos cents anys de servei.

Imatges i vídeos

Documents adjunts

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 08-02-2022 04:45